Τι είναι η Ραγάδα του πρωκτού? Αντιμετώπιση

 Η ραγάδα του πρωκτού είνα μια πληγή ένα ¨σκίσιμο¨ στο βλεννογόνο (επιφάνεια) των μυϊκών ινών του πρωκτού.

Η ραγάδα οφείλεται συνήθως σε δυσκοιλιότητα και γενικώς αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Τα σκληρά κόπρανα κατά την προσπάθειά τους να βγουν προκαλούν πληγή και φυσικά πόνο κατά την αφόδευση.

   Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή η δυσκοιλιότητα προκαλεί ραγάδα και ο φόβος της ραγάδας και του πόνου κατά την αφόδευση, προκαλεί δυσκοιλιότητα!

  Τα συμπτώματα της ραγάδας είναι πόνος και αιμορραγία κατά την αφόδευση, κνησμός στην περιοχή του πρωκτού, κοκκίνισμα και ερεθισμός της περιπρωκτικής περιοχής.

  Η αντιμετώπιση της ραγάδας γίνεται αρχικά με συντηρητικά μέσα, όπως αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, χλιρά εδρόλουτρα μετά την αφόδευση και τοπική περιποίηση με φαρμακευτικά σκευάσματα.

  Αν αυτά δεν αποδώσουν και ο ασθενής έχει πόνο και αιμορραδία κατά την αφόδευση, πρέπει να ακολουθήσει η   χειρουργική θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου, η οποία είναι η διαστολή της ραγάδας (του πρωκτού δηλαδή) και η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή. Η επέμβαση γίνεται με περιοχική αναισθησία από τη μέση και κάτω. Ο ασθενής κάνει εισαγωγή το πρωί της ημέρας του χειρουργείου, γίνεται ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος και ακολουθεί το χειρουργείο το οποίο διαρκεί περίπου μισή ώρα.

 Η χειρουργική επέμβαση έγκειται στην κατάργηση της σχισμής του βλεννογόνου του πρωκτού αφού προηγηθεί διαστολή του δακτυλίου κα εν συνεχεία διατομή των κυκλοτερών μυών του δακτυλίου που αντιστοιχούν στην περιοχή της ραγάδας έτσι ώστε να μειωθεί ο μυϊκός τόνος και να μην ξαναδημιουργηθεί ραγάδα.

  Το εξιτήριο γίνεται την ίδια ημέρα και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του, όπου για μερικές μέρες προσέχει τη διατροφή του.